mandag 30. juli 2012

Kiosken på Gimsøya

Jeg har aldri vært i Lofoten før. Dermed har jeg heller aldri vært på Gimsøya. Men jeg følte meg veldig på hjemmebane da jeg ble møtt av en lang rekke produkter fra ABB i Skien, sånn omtrent annenhver kilometer, da jeg var på besøk på øya i sommer. 

Gimsøya ligger inneklemt mellom Vestvågøy og Austvågøy i Lofoten, knappe tre mil fra Svolvær. Forskere og historikere antar at den første bosettingen i Lofoten slo seg ned akkurat her, på grunn av gode muligheter til å drive både jordbruk og fiske.

ABB bidrar til stabil strømforsyning mange steder i Lofoten og Vesterålen, men det spesielle på Gimsøya akkurat nå er at alt er nytt og fortsatt i installasjonsfasen. De små kabinettene med trepanel som står langs veien både her og der kaller vi gjerne en kiosk. Den er produsert ved ABBs fabrikk i Skien og inneholder ofte et mellomspenningsanlegg og en transformator og kalles da en nettstasjon. Den bidrar til å distribuere kraften ut til forbrukerne, og til å beskytte kritiske komponenter i strømnettet, med andre ord et viktig bidrag for å opprettholde strømforsyningen.

Etter litt googling fant jeg ut at prosjektet til Lofotkraft på Gimsøya har som formål å grave ned hele 18 kilometer luftlinjer på øya, av både estetiske og praktiske grunner. Med ledningene i bakken blir den spektakulære utsikten enda bedre og kraftforsyningen blir naturligvis mindre værutsatt.

Jeg ser i lokale medier at det vurderes å bygge ut vindkraft på Gimsøya. Det er naturligvis et omdiskutert tema. Men den idylliske øya er interessant fra et kraftproduserende perspektiv allerede. I sundet mellom Gimsøya og Austvågøy ligger nemlig et av landets få testanlegg for tidevannskraft, Hydra Tidal. I Gimsøystraumen er det så mye energi, at man forsøker å utnytte den til å produsere elektrisitet.

Peter

torsdag 26. juli 2012

For de som lengter etter sol!



Nå som det er sommer og dårlig vær hjemme i Norge er det hyggelig at ABB har leiligheter i Spania, som blir flittig brukt, både i Marbella og Barcelona.  Flott tilbud til oss ABB-ansatte, i tillegg til alle de fine hyttene vi har her i Norge. Leiligheten i Barcelona har vi nettopp overtatt, og jeg var så heldig at jeg fikk besøkt den allerede i vår. Da jeg ankom Barcelona, tok jeg toget fra togstasjonen Cataluna i Barcelona sentrum og nordover langs kysten til Malgrat de Mar. Leiligheten er ganske stor med tre soverom, to bad, tre terrasser, kjøkken og stue. Det er kort vei til stranden og togstasjonen. På mine to dager utforsket jeg den lille byen Malgrat de Mar og tok en tur til Barcelona for shopping og gode matopplevelser. Det ble en tur på den kjente tapasbaren Cal Pep med tapasretter på rekke og rad. Jeg må si det var hyggelig å oppleve det spanske livet igjen og fikk frisket opp litt spanskkunnskaper også. Barcelona er en fantastisk by, neste gang jeg tar turen til Barcelona skal jeg få med meg en fotballkamp!

Mvh
Line