onsdag 29. mai 2013

Traineetur til Västerås

Onsdag 22. mai reiste vi traineene som ikke er på utlandsopphold til Västerås for å hilse på våre svenske trainee kollegaer, og for å få et innblikk i ABB sin virksomhet i Sverige. Kjøreturen gikk bra og når vi stoppet på en bensinstasjon like over grensen fikk vi gleden av å møte to store semitrailere med det som kunne se ut som ABB-transformatorer på vei til Norge. Dette satte selvsagt stemningen i bilen for resten av veien til Västerås, og til to dager med et innholdsrikt program som de svenske traineene hadde organisert til vårt besøk.
ABB last på vei mot Norge
Torsdag morgen ble vi svært godt mottatt av nesten alle de 17 svenske traineene som holder til i Västerås og Ludvika, som er de to største lokasjonene til ABB i Sverige. Traineene i Sverige disponerer et eget konferanselokale de kaller ABBeum, og her ble vi bedre kjent gjennom «how to seal the deal» kurs, her fikk vi bryne oss på en fiktiv case organisert av Jonas Krouthén som er innkjøpssjef i divisjonen Process Automation. Dette var en strålende start på besøket, både sosialt og faglig.

Etter en god lunsj reiste vi på fabrikkbesøk til lokalene der det produseres store synkronmaskiner. Her fikk vi både presentasjoner og en omvisning i selve fabrikken. Spesielt moro var det selvsagt å se en av de gigantiske motorene som ABB senere i år skal installere på Trollplatformen i Nordsjøen. Etterpå besøkte vi lokalene hvor ABB utvikler kontrollsystemet 800xA med en kort omvisning i et showroom de har satt opp. Torsdagen ble avrundet med bowling, middag på ABBeum og pubbesøk.
Traineer på fabrikkbesøk
Dag to fikk vi gleden av å hilse på VD'n i Sverige, eller landssjef som vi kaller det i Norge, Johan Söderström. Han fortalte ivrig om hvordan han har lykkes i ABB og han spurte oss interessert hva vi mente ABB kunne bli bedre på. Jacky (en av de svenske traineene) gav en generell presentasjon av ABB sin virksomhet i Sverige, og vi presentere ABB i Norge tilsvarende. Besøket ble avsluttet med karriereråd og presentasjon av Dolwin 2-prosjektet av prosjektleder Urban Engström, et kjempeprosjekt på mange milliarder euro. 
VD Johan Söderström sammen med oss og de fleste traineene fra Västerås

Når den formelle delen av besøket var avsluttet reiste vi til Stockholm. Vi traff kanskje ikke Kungen, men vi kunne ikke vært mer fornøyde med besøket uansett.
Kristoffer Dønnestad, Andereas Michelsen og Morten Stensli i Stockholm
På vegne av oss norske traineer vil jeg gjerne takke alle de svenske traineene for et svært hyggelig besøk, og en spesiell takk til Karin (en av de svenske traineene) som organiserte det hele på en eksemplarisk måte.

Over og ut, Morten