torsdag 30. oktober 2014

Fagsamling for traineer - Marine Salg

Trainee-programmet i ABB går over to år og består av fire perioder hvor vi jobber i ulike deler av selskapet. Det er få restriksjoner på hvor vi kan jobbe, men ABB er et stort selskap som driver med mye forskjellig og som ny trainee er det vanskelig å få oversikt over hvilke muligheter man har. Det er lett å gå seg vill i divisjoner, enheter, fagområder og trebokstav-forkortelser. For å bøte på dette har vi nå satt i gang med fagsamlinger hos ulike avdelinger.

Først ute var Marine and Cranes. Marine er en stor del av ABB internasjonalt og ABB Marine and Cranes Norge er et center of excellence for olje og gass relaterte fartøy. Det betyr at de har et globalt ansvar for dette segmentet i ABB. Først fikk vi en overordnet presentasjon av salgsorganisasjonen i ABB Marine fra Kristoffer Weywadt. Han fortalte også om de ulike segmenttypene i Norge og hva ABB leverer til disse. Kristoffer er tidligere trainee og jobber nå som bid manager. Han forklarte også hvordan salg jobber gjennom å forklare arbeidsprosessen i et tilbud han hadde jobbet med nylig.
Erik Bolstad er salgssjef for tankers og fortalte om mange spennende ABB løsninger innen marine generelt og LNG-tankere spesielt. ABB Marine fokuserer på å være en total systemleverandør. Dette betyr både at de ønsker å levere alt utstyret til et system og at de er tilstede i hele livssyklusen til et fartøy, gjennom design, bygg og operasjon.

Her er et bilde fra slutten av dagen. Bakerst i bildet kan man se de tre traineene som jobber i Bergen. De deltok over video.


Eirik, Erik, Axel, Idun, Ajla, Ted, Kristin, Jan, Erik, Hans-Erik, Eivind og Kristoffer

Jeg hadde en interessant ettermiddag og lærte mye nytt om ABB og om den marine sektoren. Takk til Kristoffer og Ajla for at de arrangerte og til Erik og Kristoffer som stilte opp med et spennende innlegg i en travel hverdag.

Og helt til slutt, en video om en av ABB Marines løsninger: Azipod:

 Hilsen Marianne

tirsdag 7. oktober 2014

Driftsettelse av Skjeggedal Pumpestasjon

 
 Jeg begynte som ny Trainee i ABB 1. september i år. Min første periode skal være på Power Systems, Power Generation som  jobber mot vannkraftverk og pumpestasjoner i Norge. Allerede etter to uker på kontoret, var jeg på vei mot Skjeggedal. Jeg skulle være med på driftsettelse av to pumper. De pumper vann fra Vetlevann opp til Ringedalsdammen. Dette er omtrent 15m, men fører til at vannet får et fall på 465m ned mot Oksla kraftverk. Utsikten fra Ringedalsdammen var flott! Skjeggedal pumpestasjon ligger i Tyssedal (Odda), rett ved startstedet for turgåere mot Trolltunga.  
 
Frekvensomformer
 Den ene pumpen skal turtallreguleres av en frekvensomformer. Jeg er over normalt interessert i frekvensomformere etter å ha skrevet master om nettopp det. Jeg fikk være med på oppkobling og testing før driftsettelsen.
 
 
Sammenkobling av frekvensomformeren ACS 1000
 
Fikk hjelp av Leder for Sikkerhet
 
Testing
 Å være på anlegg medfører en del venting og en del "action". Det er møysommelig å teste at alle signaler kommuniserer bra og at feilmeldinger kommer når de skal.  Her er jeg med i høyspentrommet.
 
Høyspentrommet
 
Driftsettelse
Jeg var på Skjeggedal i to uker. Den første uka skulle pumpe 1 driftsettes, og den andre uka skulle pumpe 2 driftsettes. På anlegg må man finne løsninger kontinuerlig. Det viser seg etterhvert at noe som skulle vært sendt med fra fabrikken mangler. Da får jeg se hvordan det å være del av en større bedrift lønner seg. Deler blir bestilt og laget til. Det er mange flinke folk som jobber sammen for å få prosjektet i mål. Under kan du se kontrollrommet på Skjeggedal. Det var her vi samlet oss da pumpene skulle startes.
 
Kontrollrommet Skjeggedal
 
Omvisning
I Tyssedal ligger flere kraftverk. Den siste dagen var jeg så heldig å få omvisning på både Mågeli(1956) og Tysso II(1967). Det var tydelig litt eldre kontrolsystemer. Under ser du del av kontrolbordet på Mågeli kraftverk og innmaten i en av kontrolltavlene.
 
Kontrollbord, Mågeli
 
Innmaten i en av kontrolltavlene på Mågeli
 
Det var en spennende tur! Anbefales å dra på anlegg hvis man får mulighet til det.