mandag 30. januar 2012

Elanslutning av fartyg i hamn




Under förra veckan var jag i Molde och Kristiansund för att presentera ABB:s tekniska lösningar för att ansluta fartyg i hamn till det lokala elnätet. ABB är marknadsledare av landanslutningar av fartyg och har tidigare bland annat levererat landanslutningen till Color Lines fartyg i Oslo.


Ett fartyg som ligger stilla i hamnen har motorerna i gång för att generera ström till alla system och processer ombord. Stora kryssningsfartyg har ofta ett effektbehov på 7-8 MW, ett mindre fartyg kring 1 MW. Utsläppen från fartyg våra hamnar bidrar till lokala föroreningar av kväveoxider, partiklar motsvarande utsläppen från tusentals dieselbilar. I Kristiansund står supplybåtarna till oljeplattformarna för det största antalet anlöp. Totalt gör supplybåtarna 2 500 anlöp varje år, ofta till kajplatser som ligger mitt i Kristiansund.


Intresset bland deltagarna på mötet var genuint och förhoppningarna är stora om att i framtiden, genom att stänga av fartygens motorer och driva fartygen på el, få ett renare, tystare och mer miljövänligt Kristiansund.

//Ola Norén
Salgssjef trafostasjoner


Se film om ABBs landanslutningar på Youtube: http://youtu.be/UROTi4znDSc

1 kommentar:

  1. Spennende Ola! Virker som det er veldig stor interesse langs hele kysten for ABBs landstrømløsninger. Peter

    SvarSlett